Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΤΕΣΤ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ. issue #05, 2008

ΤΕΣΤ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ.
Ο ΝΕΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ
Επιμέλεια: Μαρία Τουμπή (Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος)

Όλος ο κόσμος της Showbiz αλλά και
ο μέσος καταναλωτής κατέφυγε τα
τελευταία 2 χρόνια σε Ινστιτούτα και
Κέντρα Αδυνατίσματος που έναντι αδράς
αμοιβής τους παρείχαν «τεστ τροφικής
δυσανεξίας» υποσχόμενα απώλεια
βάρους. Πόσοι όμως είχαν αποτελέσματα;
Η επιστημονική απάντηση είναι ως εξής:
ΚΑΝΕΙΣ!

 



Και τώρα αναρωτιέστε...μα ο Ταδε Γνωστός μου έχασε
βάρος.... Πρακτικά σκεπτόμενη συλλογίζομαι....αν
ένας άνθρωπος καταναλώνει 2 φέτες ψωμί ημερησίως,
συνοδευτικά με κριτσινάκια, ένα κομμάτι κείκ της μαμάς
του και 1-2 πίτες απο το σουβλατζίδικο της γειτονιάς και
ξαφνικά ένας «ειδικός» του πει ότι «Εχεις δυσανεξία στο
αλεύρι, άρα πρέπει να σταματήσεις να τρώς οτιδήποτε
το περιέχει», τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα; Πολύ
απλά η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων μειώνεται
κατακόρυφα, άρα και το βάρος θα μειωθεί σε σύντομο
χρονικό διάστημα. Τελικά, είχε δυσανεξία ή πολύ απλά
το θερμιδικό ισοζύγιο ήταν θετικό; Η απόφαση δική
σας...

Τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα τροφικής δυσανεξίας,
είναι:

 
• δυσανεξία στη λακτόζη: Το άτομο δεν μπορεί
να διασπάσει το σάκχαρο του γάλακτος που καλείται
λακτόζη είτε λόγο έλλειψης του κατάλληλου ενζύμου
(λακτάση) είτε λόγο μειωμένης δραστικότητας του.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι αίσθηση
έντονου φουσκώματος, παραγωγή αερίων, συσπάσεις
του πεπτικού σωλήνα και διάρροια 

• δυσανεξία στη γλουτένη: Ο οργανισμός του
ατόμου εκλαμβάνει την γλουτένη ως «τοξικό» παράγοντα,
με αποτέλεσμα την καταστροφή τμημάτων του εντέρου,
ουσιαστικών για την διεργασία της απορρόφησης. Η
πρωτείνη γλουτένη που περιέχεται στα δημητριακά και
η λήψη της από τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία
σε αυτήν ή αλλιώς Κοιλιοκάκη ισοδυναμεί με απώλεια
βάρους, αναιμία, αδυναμία και γενικώς κακή θρέψη.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι όταν κάποιος
εμφανίζει μια τροφική δυσανεξία, όχι μόνο δεν παχαίνει
αλλά αντιθέτως μπορεί να αδυνατίζει.

Κάποιοι όμως το ονομάζουν τροφική αλλεργία....
Τα κυριότερα αλλεργιογόνα είναι οι ξηροί καρποί, το αυγό,
τα οστρακοειδή και ορισμένα ψάρια, το γάλα, τα δημητριακά
που περιέχουν γλουτένη, το σησάμι, η σόγια, το γάλα, η
μουστάρδα καθώς και πλήθος συντηρητικών που περιέχονται
στα συσκευασμένα τρόφιμα. Και πάλι η απάντηση είναι
κάθετη. Καμία απο τις παραπάνω τροφές δεν μπορεί να
ευθύνεται για την αύξηση του βάρους κάποιου, αλλά
προκαλούν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού
παράγοντας ανοσοφαιρίνες τύπου G (IgG). 

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ:
• Καταρροή ή συνάχι
• φτάρνισμα
• Άσθμα ή πιο απλά δυσκολία στην αναπνοή
• Βήχας
ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ:
• Πρήξιμο στα χείλη ή/και τη γλώσσα ή/και στο πρόσωπο
ή/και στο λάρυγγα
• Φαγούρα ή/και κοκκίνισμα του δέρματος
• Έκζεμα
ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΑ:
• Κράμπες στην κοιλιακή χώρα
• Διάρροια
• Ναυτία
• Εμετός
• Κολικός
• Φούσκωμα

Στη σοβαρότερη περίπτωση μπορεί να προκληθεί αλλεργικό
σόκ ή και θάνατος.

Συνοψίζοντας, καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη δεν
καταλήγει στο ότι η τροφική δυσανεξία ή αλλεργία μπορεί
να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Επίσης πρέπει να σημειωθεί
οτι αν κάποιος αποφεύγει συστηματικά ορισμένες τροφές
ακολουθώντας της προσταγές ενός «εξειδικευμένου τεστ»
μπορεί στο τέλος να αποκτήσει έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά
συστατικά. Μην ξεχνάτε οτι η λύση για την απώλεια βάρους
χωρίς κίνδυνο για την υγεία η ισορροπημένη διατροφή και η
άσκηση.