Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη της Διοχάντη στην Biennale της Βενετίας 2011

This is an interview of Diohandi, the artist that represents Greece in the Biennale of Venice 2011. The interview was taken before the intervation on the Greek pavilion with sprays form the group A.S.I. and it is interesting how the artist comments on the economic crisis.










ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Διοχάντη Λουμίδη γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στο Γιάννη Μόραλη. Ακολούθησαν σπουδές χαρακτικής, ζωγραφικής, ενδυματολογίας και αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και τη Ρώμη ενώ παράλληλα η Διοχάντη παρακολούθησε και μαθήματα γραφικών τεχνών. 
Η συνεχής δίψα της για γνώση την οδήγησε σε μια εικαστική δημιουργία που διακρίνεται για την ποικιλομορφία της. Εκμεταλλευόμενη των γνώσεων της αρχιτεκτονικής, η Διοχάντη μελέτησε σε βάθος τη σχέση του χώρου και της γεωμετρικής δομής και γρήγορα μετακινήθηκε από τη δισδιάστατη ζωγραφική επιφάνεια στον τρισδιάστατο χώρο των εγκαταστάσεων και των κατασκευών.
Από το 1976, η Διοχάντη κατήργησε το τελάρο και χρησιμοποίησε τον εκθεσιακό χώρο με όλες τις προσφερόμενες δυνατότητές του. Το έργο της ατμοσφαιρικό και πρωτοποριακό, έχει εκτεθεί σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έργα της βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Σερβίας κ.α. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bonito Oliva Achille, Διοχάντη Ανέλιξις (κατ. Εκθ), Αθήνα: Drakos Art Center 1986.