Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

«Οι Τέχνες εκτός των τειχών» , Αθήνα

«Οι Τέχνες εκτός των τειχών» : Πρόγραμμα Ημερίδας

( Δελτίο Τύπου )



Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ανάμεσα στους Μέρμηγκες» σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνουν μια ημερίδα για τις Τέχνες του Δρόμου με τίτλο «Οι Τέχνες εκτός των Τειχών» στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου τη Δευτέρα 7 Ιουνίου.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε επίσημα τους Έλληνες και Γάλλους εισηγητές καθώς και το πρόγραμμα της ημερίδας όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής. Στο πρώτο μέρος θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δύο εισηγήσεις με θέμα αφενός τις ευρωπαϊκές συνεργασίες και πρακτικές όσον αφορά στις Τέχνες του Δρόμου και αφετέρου τη στρατηγική που προωθεί το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού για την ενίσχυση και προβολή του τσίρκου και των Τεχνών του Δρόμου στη Γαλλία. Το δεύτερο μέρος θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην παρουσίαση ελληνικών φορέων καθώς και καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Τεχνών του Δρόμου.


Το καλωσόρισμα θα κάνει η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών Catherine Suard. Την ημερίδα θα ανοίξει επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί άμεσα. Η Elena Dapporto, αρμόδια για θέματα τσίρκου και θεάτρου δρόμου του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού θα μιλήσει για την πολιτιστική αξία των τεχνών του δρόμου καθώς και για τα πολλαπλά –οικονομικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά- οφέλη που έχει αποκομίσει η γαλλική κοινωνία από την προώθηση, χρηματοδότηση και προβολή των τεχνών του δρόμου.

Το πρώτο μέρος της ημερίδας θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση του Yohann Floch, συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου Circostrada και μέλος του γαλλικού οργανισμού HorsLesMurs, ο οποίος θα παρουσιάσει τους τομείς του τσίρκου και των Τεχνών του Δρόμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικεντρώνοντας σε θέματα διεθνούς συνεργασίας.

To δεύτερο μέρος της ημερίδας περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:
«Ωχ! Κοίτα μαμά, καλλιτέχνες του δρόμου.. Το θέατρο των 360°. Μια εισήγηση για την ελευθερία έκφρασης και δημιουργίας στο δημόσιο χώρο & τις κοινωνικές προεκτάσεις των Τεχνών του Δρόμου» με ομιλητή το Σπύρο Ανδρεόπουλο από την ομάδα Motus Terrae.

«Ζώντας με τις κούκλες στο δρόμο: θρασείς, παρείσακτοι εισβολείς υπέρ θνητών και αδυνάτων». Στάθης Μαρκόπουλος, Κουκλοπαίκτης.

"Το «Θέατρο των Πόλεων» ως στοιχείο διαμόρφωσης σκέψης, αισθητικής, αλλά και κοινωνικοποίησης των πολιτών: Αναφορά στο 1ο Ελληνικό Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου". Νίκος Χατζηπαπάς, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ISTFest.

«ArtLocus: Όλος ο τόπος μια σκηνή» με ομιλήτρια την Έλενα Βόγλη, θεατρολόγο & καλλιτεχνική διευθύντρια της δράσης ArtLocus.

«Promenade 0 - ένας περίπατος στο σημείο μηδέν." Ο δημόσιος χώρος πλαστικός, κινηματογραφικός, συλλογικός, ζωντανός, ο δημόσιος χώρος σαν τοπίο» με ομιλητές την Marion Renard και τον Χρήστο Καούκη από την ελληνογαλλική ομάδα Eekuipoiz.

«Η δημιουργία information centre για το τσίρκο και τις τέχνες του δρόμου στην Ελλάδα» με ομιλητή τον street theatre performer Σπύρο Πατεράκη. Η προοπτική δημιουργίας ενός Information Centre αφιερωμένου στο σύγχρονο τσίρκο και τις τέχνες του δρόμου στην Ελλάδα.

Η ημερίδα θα κλείσει με το Cultural Urban Riot Episode 5, μια δράση της ομάδας Pulse. Στόχος των δράσεων C.U.R.E είναι να κάνουν τους ανθρώπους που ζουν σε μεγάλες πόλεις να χαμογελάσουν, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, να τους προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από μια πολύ γρήγορη μέρα.

Χωρηγός. Κτήμα Εύχαρις
Χωρηγοί επικοινωνίας. UrbanStyleMag, Athens Bonjour, Culturenow.gr, Athens Insider


* Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση και προβολή των Τεχνών του Δρόμου, το Γαλλικού Ινστιτούτo Αθηνών εγκαινιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Αστική Τέχνη» του Δημήτρη Θεοδόση τη Δευτέρα 10 Μαΐου στο Bistro Paris του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου.