Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η δίαιτα του αστροναύτη… - USM vol. 23 "Space are not enough"

Η δίαιτα του αστροναύτη… - USM vol. 23 "Space are not enough"
Επιμέλεια: Μαρία Τουμπή (Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος)

Περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνες και λίπος. Ξεκινήστε τη μέρα σας με φιλέτο και αυγά τηγανισμένα σε βούτυρο, όπως και οι πρώτοι αστροναύτες, για να «σφύζετε» από ενέργεια και φυσικά να μην νιώθετε καμία ενόχληση που πιθανόν να σας προκαλούσαν οι φυτικές ίνες, αφού το γεύμα σας, απλά δεν θα τις περιλαμβάνει…! Για μεγαλύτερη ευκολία, αγοράστε τα έτοιμα προψημένα-προμαγειρεμένα σκευάσματα, όπως για παράδειγμα μακαρόνια ή ακόμα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αφυδατωμένο κοτόπουλο και κεφτεδάκια και φυσικά μην ξεχάσετε να αγοράσετε μια μπάρα τεχνητής σοκολάτας για επιδόρπιο.


Η απλώς …ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ! Ελάχιστος χρόνος φτάνει για να καταλάβεις γιατί οι πρωτοπόροι του διαστήματος, περνούσαν  τέτοια ταλαιπωρία. Προφανώς ο χώρος ήταν περιορισμένος, και οι συνθήκες συντήρησης και προετοιμασίας σχεδόν ανύπαρκτες. Με λίγα λόγια, αυτός ο τρόπος διατροφής  δεν ήταν θέμα επιλογής για να μειώσουν το σωματικό τους βάρος, αλλά κατάσταση ανάγκης. Σήμερα, μαθαίνω ότι ευτυχώς ο εξοπλισμός έχει αναβαθμιστεί, και μπορούν να μεταφέρουν ακόμα και φρέσκα φρούτα για 1-2 μέρες αλλά φυσικά τα MRE (meals ready to eat) αναγκαστικά δεν έχουν εκλείψει.
Εσύ όμως γιατί να τα φάς? Ναι, εσένα λέω που έχεις τόσες επιλογές και το Πάσχα κουβάλαγες το αηδιαστικό σακουλάκι με τα ζυγισμένα πλαστικά μακαρόνια και επέμενες να σου δώσουν λίγο νερό να το βάλεις πάνω στα κάρβουνα τις σούβλας για να τα βράσεις. Αυτό δεν είναι διατροφή, είναι απλώς διαστροφή και ψυχαναγκασμός!

Διατροφή σημαίνει υγεία, ευχαρίστηση, απόλαυση, είναι τρόπος ζωής. Και είναι τόσο απλό να τρέφεσαι υγιεινά. Απλώς κάνε ένα βήμα τη φορά.
Ας αρχίσουμε το πρωινό. Ένα τόστ και ένας χυμός το κάνουν πλήρες. Αν είσαι βιαστικός, το αγοράζεις ακόμα και απ’εξω. Αν είσαι fit τύπος μπορείς να φας ένα γιαούρτι με μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αν είσαι του «Αγγλικού» και δεν έχεις και χοληστερίνη, μπορείς να επιλέξεις, αυγά ποσέ ή ομελέτα, λίγο φρυγανισμένο ψωμί ή 1-2 παξιμάδια και ένα φρούτο. Αν πάλι προτιμάς τα … «γαλλικά» … δεν έγινε και κάτι αν φας ένα croissant με μέλι ή σοκολάτα και πιείς και ένα γάλα. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι και καθόλου περιοριστικοί, απλά να θυμάσαι ότι χρειάζεσαι μια φρέσκια τροφή, ένα γαλακτοκομικό και μια πηγή φυτικών ινών.
Δεν τρως στα ενδιάμεσα; Δεν προλαβαίνεις ε; Για δοκίμασε να βάλεις από βραδύς στην τσάντα μερικά αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ή μια μπανάνα ένα μανταρίνι. Και αν ζορίζεσαι με τα φρούτα, πάλι υπάρχει λύση. Πιες ένα χυμό! Αγόρασέ τον από το περίπτερο κάτω από το γραφείο, ή πες στην κυρία στην καντίνα να σου στύψει έναν, σίγουρα το κάνει και για τα παιδιά της, και θα το κάνει καλά!

Φαντάζομαι θα βαρέθηκες τις πίτσες και τα σουβλάκια στο γραφείο… και για αυτό υπάρχει λύση. Αραβική πίτα με γαλοπούλα τυρί και μαρούλι, σολομό και λαχανικά, μπαγκέτα ολικής άλεσης με ντομάτα φέτα και ελιές. Σαλάτα του Καίσαρα ή χωριάτικη, σαλάτα με προσούτο, 2 καλαμάκια κοτόπουλο, μια σαλάτα πράσινη και μια πίτα αλάδωτη, λαχανικά σχάρας με χαλούμι και ψωμί. Μην μου πεις ότι τίποτα από αυτά δεν σου αρέσει; Και αν είσαι τόσο περίεργος/η είμαι σίγουρη ότι το ταπεράκι με το φαγητό της μαμάς, θα το ζήλευαν όλοι στο γραφείο…
Δεν πίνεις νερό γιατί δεν διψάς… μα ποιος άνθρωπος δεν διψάει όταν αποτελούμαστε από 70% νερό; ΚΑΝΕΙΣ! Απλά μάθαμε τον εαυτό μας να μην διψάει, όταν ο εγκέφαλος έστελνε το μήνυμα και εσύ έλεγες, μισό λεπτό να γράψω ακόμα ένα μήνυμα (mail) ή όταν το στόμα σου κόλλαγε και εσύ έπινες καφέ για να το ξεχάσεις.

Κάνε ένα βήμα τη φορά. Διάλεξε ένα από τα παραπάνω και δοκίμασέ το για μια εβδομάδα. Συνέχισε προσθέτοντας ένα επιπλέον βήμα την επόμενη εβδομάδα. Στην διατροφή, οι κανόνες είναι απλοί. Δώσε στο σώμα σου αυτό που χρειάζεται και θα νιώσεις αμέσως καλύτερα. Και αν θές να χάσεις βάρος …μην ξεχνάς να ανεβαίνεις τις σκάλες αντί να παίρνεις το ασανσέρ και αν θες να πας στο περίπτερο για γλυκάκι, πήγαινε με τα πόδια. Και που ξέρεις …μπορεί να φτάσεις σε ιδανικό βάρος, ακόμα και για να γίνεις αστροναύτης!