Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Βιομηχανοποιημένα” & “Διεθνοποιημένα” τρόφιμα USM #06, 2008

“Βιομηχανοποιημένα”
& “Διεθνοποιημένα”
τρόφιμα: Κατάρα ή ευχή?

Επιμέλεια: Μαρία Τουμπή (Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος)


Μεγάλη αλλαγή στις διατροφικές
συνήθειες των ελλήνων παρουσιάζει
έρευνα που παρουσιάστηκε στο 10ο
Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής
Οικονομίας, το οποίο έλαβε χώρα πριν
λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη. Τα
στοιχεία της έρευνας αντλήθηκαν
από τις Έρευνες Οικογενειακών
Προϋπολογισμών της Εθνικής Στατιστικής
Υπηρεσίας που έγιναν, με βάση την
ηλικία του αρχηγού της οικογένειας, την
περίοδο 1963 – 2005.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο έλληνας
καταναλωτής απορρίπτει τα παραδοσιακά προϊόντα
δηλαδή αποκλίνει κατά πολύ από τις βασικές αρχές
της Μεσογειακής διατροφής, ξοδεύει όσο το δυνατόν
λιγότερα χρήματα για την κατ’οίκον παρασκευή φαγητού
ενώ σπαταλά αρκετά για την διατροφή εκτός σπιτιού.
Συγκεκριμένα, άτομα μέχρι την ηλικία των 24 ετών
ξοδεύουν μέχρι και 64% των χρημάτων τους για φαγητό
και ποτό έξω.

Τι συνέπειες όμως μπορεί να έχει αυτό στην υγεία
μας?
Η συχνή κατανάλωση έτοιμων γευμάτων εκτός σπιτιού
(ιδιαίτερα όσον αφορά τα γρήγορα γεύματα – Fast Food)
αλλά και προμαγειρεμένων φαγητών συνήθως εκφράζει
την έλλειψη χρόνου και διάθεσης για την παρασκευή
ενός πλήρους γεύματος αλλά και την έλλειψη των
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι οτι η κατανάλωση μη
οινοπνευματωδών ποτών (κυρίως των ανθρακούχων αναψυκτικών) αλλά και των ειδών ζαχαροπλαστικής έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Και οι 2 αυτές ομάδες τροφίμων, χαρακτηρίζονται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, προδιαθέτοντας έτσι την παχυσαρκία αλλά και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Με λίγα λόγια, τα έτοιμα τρόφιμα μπορεί να αποτελούν μια γρήγορη και γευστικά ευχάριστη λύση για
την αντιμετώπιση της πείνας, αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγεται η συχνή τους κατανάλωση για να
μην εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε όλα τα παραπάνω προβλήματα υγείας. Τρόποι για την παρασκευή γευμάτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά υπάρχουν πολλοί, αρκεί να υπάρχει θέληση για προσπάθεια και αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών.