Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Athens Video Art Festival 2012


2012 EDITION */ NEW CODES  EXPLORE-THINK-CREATE

Η διοργάνωση θέτει ως στόχο τη συγκέντρωση πειραματικών προτάσεων σύγχρονης τέχνης στον ίδιο τόπο και χρόνο, υποστηρίζοντας την ελεύθερη έκφραση, την επικοινωνία και τη διάδραση, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις εφαρμογές των νέων μέσων και τεχνολογιών στις τέχνες. 
Με εργαλείο τις ποικίλες μορφές δημιουργίας παρουσιάζει εναλλακτικούς τρόπους «θέασης» του αστικού τοπίου, αντίληψης της τέχνης και νέους κώδικες αλληλεπίδρασης αυτής με τις σύγχρονες κοινωνίες. Πιστό στον πειραματισμό και τη διαρκή αυτοκριτική ως προαπαιτούμενα της σύγχρονης τέχνης κι εποχής καλωσορίζει το 2012, παρουσιάζοντας την όγδοη επίσημη έκδοση του κι ακολουθώντας μία διαδρομή με πνεύμα ανανέωσης.

NEW CODE 
Οι μονάδες ενός συνόλου σχηματίζουν κώδικες και γλώσσες με τη χρήση συμβόλων, αποσκοπώντας στην κατανόηση, την αντίληψη και τελικά στη μεταξύ τους επικοινωνία. Απαραίτητη προϋπόθεση για το σχηματισμό είτε ενός συνόλου, ενός κώδικα ή μίας γλώσσας είτε της ευρύτερης επικοινωνίας αποτελεί η αλληλουχία με την οποί εξορισμού εννοείται η σειρά ανάμεσα σε ότι προηγείται και σε ότι έπεται.

Η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου, ως μονάδας ενός ευρύτερου συνόλου, για έκφραση συντελεί στην εύρεση ενός κώδικα ο οποίος πλάθεται έχοντας ως αφετηρία την αντιληπτική του ικανότητα. Κάθε κώδικας ως δομή επηρεάζει το κοινωνικό πλέγμα κι αποτελεί μορφοποιημένο σύστημα που είναι ειδικά διαμορφωμένο να επικοινωνεί μηνύματα. Ο εφήμερος χαρακτήρας της κοινωνίας οδηγεί στη διαρκή ανάπτυξη και στον επαναπροσδιορισμό νέων και προγενέστερων κωδίκων αντιστοίχως.
Το καλλιτεχνικό μέσο συντελεί στην ανάπτυξη του κώδικα αφού φέρει ως όχημα τον εικαστικό προβληματισμό κι εν συνεχεία ενεργοποιεί την αισθητηριακή εμπειρία του θεατή. Η πρώτη ύλη που προκύπτει μέσω της καταγραφής, της ενεργοποίησης του χώρου, της οικειοποίησης του σώματος φιλτράρεται και σχηματίζει μία νέα γλώσσα επικοινωνίας. Η εξερεύνηση του νέου κώδικα επικοινωνίας θα αποτελέσει νέο σημείο επαφής με το κοινό δημιουργώντας μία αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στο θεατή, κατάσταση που κρίνεται αναγκαία από τις απαιτήσεις της εποχής.

Το Athens Video Art Festival είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δημιουργήθηκε κι αναπτύχθηκε μέσα στο περιβάλλον της σύγχρονης τέχνης και κοινωνίας ως σύνολο ποικίλων καλλιτεχνικών και κοινωνικών προβληματισμών. Μέσω της δομής της ετήσιας διοργάνωσης του προσπαθεί να συνεισφέρει στην ευρύτερη αντίληψη και κατανόηση με σκοπό την επικοινωνία μηνυμάτων έχοντας ως βασικό συστατικό του τη σχέση ανάμεσα στη διοργάνωση και τους ανθρώπους που τη στηρίζουν, το κοινό και τους καλλιτέχνες.
Παρουσιάζοντας μία εναλλακτική οπτική της διαδρομής των ψηφιακών τεχνών και της σχέσης τους με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητα, το New Code,  επανασυστήνει τη διοργάνωση.

Screenings – Exhibitions – Presentations – Workshops – 
Live acts

Το Athens Video Art Festival προσκαλεί ετησίως καλλιτέχνες, σπουδαστές και λάτρεις των τεχνών να καταθέσουν τις ιδέες και τα έργα τους, ενώ το πρόγραμμα του συμπληρώνεται με ποικίλες παράλληλες δράσεις· από την παρουσίαση ξένων διοργανώσεων κι αφιερωμάτων έως τα διαδραστικά εργαστήρια και την αλληλεπίδραση της εικόνας με τον ήχο – μέσω συναυλιών - το φεστιβάλ αποσκοπεί να υπογραμμίσει τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των τεχνών. 
Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε ενότητες που αναδεικνύουν όλες τις πτυχές και τους βασικούς σκοπούς του. 
Πιο συγκεκριμένα:
Screenings
Προβολές βίντεο τέχνης, animation κι αρχειακού υλικού
Exhibitions
Εκθέσεις web art, ψηφιακής εικόνας, εγκαταστάσεων και βίντεο εγκαταστάσεων
Presentations
Παρουσίαση αφιερωμάτων εμπνευσμένων από την ιστορία των ψηφιακών τεχνών, ξένων διοργανώσεων κι οργανισμών
Workshops
Ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια που καλούν το κοινό να συμμετάσχει και να ανακαλύψει τις δυνατότητες των ψηφιακών μέσων
Live acts
Performances, video performances και μουσικό line up

 OPPORTUNITIES
Το Athens Video Art Festival αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινότητας από την οποία καθημερινά εμπνέεται και μέσα στην οποία δραστηριοποιείται. Χρόνο με το χρόνο εξερευνά τα διαφορετικά σημεία «συνάντησης» ανάμεσα στην τέχνη και την τεχνολογία. Προσκαλεί ανθρώπους με διαφορετικά υπόβαθρα να συμμετέχουν σε αυτό ως μέρη της ευρύτερης αστικής κουλτούρας συνεισφέροντας στην ετήσια πραγματοποίηση του.

Call for volunteers
Αναζητούμε ενθουσιώδη άτομα με ειλικρινές πάθος για τις ψηφιακές τέχνες, τις νέες τεχνολογίες και τη μουσική, καλώντας τους να αναλάβουν ποικίλες αρμοδιότητες και να γίνουν μέρος της ομάδας του Athens Video Art Festival.
Οι αρμοδιότητες τους περιλαμβάνουν curatorial assistance, brainstorming, επικοινωνία, εγκατάσταση/απεγκατάσταση διοργάνωσης, διασύνδεση με τους καλλιτέχνες και ξενάγηση τους ενώ τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά· εξοικείωση με τo event management, κοινωνική κι επαγγελματική δικτύωση. 
Η πρόσκληση αφορά τόσο το διάστημα του καλέσματος συμμετοχής (Ιανουάριος 2012 – Μάρτιος 2012) όσο και την περίοδο της διοργάνωσης (Μάιος 2012), ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν την περίοδο απασχόλησης τους βάσει των δεξιοτήτων τους, των πεδίων ενδιαφέροντός τους και του προγράμματός τους.
Περισσότερες πληροφορίες:
Tel: +30 211 7108073 / +30 210 3230008
Email: volunteers [at] athensvideoartfestival.gr
Facebook: www.facebook.com/#!/AthensVideoArtFestival


CALL FOR ENTRIES

Ακολουθώντας τις βασικές αρχές του, το φεστιβάλ προκαλεί τους δημιουργούς να αναπτύξουν τις ιδέες τους πειραματιζόμενοι πάνω στην πλατφόρμα των νέων τεχνολογιών χωρίς οποιοδήποτε θεματικό περιορισμό.  
Categories
Οι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα έργα τους για επτά κατηγορίες του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα:
Video Art
Με τη χρήση μηχανημάτων καταγραφής και του υπολογιστικού κώδικα εκφράζεται ο εικαστικός προβληματισμός προκύπτοντας μέσω του μοντάζ μία σύνθεση αναπαραγωγής της εικόνας και του ήχου
Animation
Απόδοση της κίνησης στην εικόνα. Η ψευδαίσθηση της κίνησης, όπου δύο αντιληπτικές οπτικές εντυπώσεις που μοιάζουν πολύ αλλά ωστόσο διαφέρουν και που προβάλλονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταγράφονται ως μια ενιαία κίνηση στην αντίληψη του νου.
Installations
Οικειοποίηση του χώρου που ενεργοποιεί τις αισθήσεις του θεατή προσδίδοντας του μία χωροχρονική εμπειρία μέσω των στοιχείων του περιβάλλοντος τα οποία συμβάλλουν λειτουργικά κι αναπτύσσουν διαλεκτική με τα στοιχεία του έργου
Digital Image
Στατικές εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία μέσω του κώδικα των υπολογιστικών εφαρμογών
Web Art

Χαρακτηριστική περίπτωση της εναλλακτικής πρότασης των ψηφιακών τεχνών· χρησιμοποιώντας αρχικά τους «προγόνους» της και στη συνέχεια την ίδια την πλατφόρμα του διαδικτύου καθώς και τα πολλαπλά εργαλεία που αυτές παρήχαν, προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με το έργο παρακάμπτοντας τη στενότητα του παραδοσιακού περιβάλλοντος των μουσείων και των γκαλερί.
Performance Δράση με μοναδική αναπαραγωγή που υλοποιείται μέσω της οικειοποίησης του σώματος
Music Στα πλαίσια του πειραματισμού ο ήχος έχει εξελιχθεί σε ένα από τα ουσιαστικότερα συστατικά ελεύθερης έκφρασης· από τις μακροσκελείς συνθέσεις έως τα ολιγόλεπτα samples, κι από τους φυσικούς ήχους έως τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα τα πάντα μπορούν να μεταφραστούν σε μορφές επικοινωνίας.   

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση και δηλώσεις συμμετοχής για το κάλεσμα συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές έως τις 15 Μαρτίου 2012.