Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Διαδραστικό σεμινάριο εκπαίδευσης στην αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών οργανώνει η  μη κερδοσκοπική εταιρία Action Art /Εικαστική Δράση, ένας  χώρος εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε θέματα εικαστικής αγωγής.
Το σεμινάριο έχει ως σκοπό να δημιουργήσει αφηγητές παραμυθιών, εφοδιάζοντας τους συμμετέχοντες με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επαγγελματική τους ενασχόληση με την τέχνη της αφήγησης του παραμυθιού.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανιχνεύσουν και να εμπλουτίσουν τα εκφραστικά τους μέσα, να διδαχθούν τεχνικές δημιουργίας και επέκτασης του προσωπικού τους ρεπερτορίου, να συλλέξουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες και να έρθουν σε επαφή με στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας άλλων λαών, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτόν την κατανόηση θεμελιωδών ομοιοτήτων και βασικών διαφορών ανάμεσα στους σύγχρονους πολιτισμούς.


Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες του χώρου της προσχολικής και σχολικής αγωγής, της εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας, των μουσείων, των κοινωνικών επιστημών και του Θεάτρου, αλλά και σε όσους ασχολούνται με ομάδες (εμψυχωτές, team leaders, εκπαιδευτές, κ.λ.π), ή απλά σε όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη της αφήγησης.
Διάρκεια σεμιναρίου: 1 εβδομάδα/ 20 ώρες
Κόστος συμμετοχής: 60,00 €
Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: κα. Ροδιά Δημητρέση
Επικοινωνία: τηλ. 2310.266-857 κάθε μέρα, 17:00 – 20:00
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες σχετικό έντυπο ύλικο και βεβαίωση συμμετοχής.
Επειδή ο αριθμός συμμετεχόντων στο σεμινάριο είναι περιορισμένος θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Λίγα λόγια για τους εκπαιδευτές:
Η κα. Ροδάνθη Δημητρέση έλαβε το Εθνικό Δίπλωμα Καλών Τεχνών (Diplome National des Arts Plastiques) και το ανώτατο Εθνικό Δίπλωμα Εικαστικής Έκφρασης (Diplome National Syperieur dExpression Plastique) από το Ecole des Beaux- arts de St Etienne στη Γαλλία και από το 2006 είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων στην Ελλάδα (ΕΚΕΠΙΣ). Εκπαιδεύτηκε στην προφορική  αφήγηση λαϊκών παραδοσιακών παραμυθιών και στην παιδαγωγική τους χρήση στα Ateliers de la rue Raisin επίσης στη Γαλλία και από το 2004 είναι εισηγήτρια σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την παιδαγωγική αξία των Εικαστικών, την Αισθητηριακή αντίληψη και την Εικαστική έκφραση, την Τέχνη στην Εκπαίδευση ως μέσο πρόληψης. Το 2000 υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης συμμετείχε πρωταγωνιστικά στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που έγινε στην Ελλάδα για την προβολή της παιδαγωγικής αξίας του παραμυθιού με αφηγήσεις σε σχολεία, παιδαγωγικά ινστιτούτα, πολιτιστικούς χώρους και διήμερο σεμινάριο. Το 2009 συνιδρύει (μαζί με την εκπαιδευτικό Εύη Συμεωνίδου και την κοινωνιολόγο Γκιομάρ Αλλαμανή) τη μη κερδοσκοπική Εταιρεία Action Art/Εικαστική δράση (www.action-art.gr) με στόχο την προαγωγή της εικαστικής παιδείας και μονιμοποιεί τη συνεργασία της με τον αφηγητή Jean Porcherot εμπνευστή του Φεστιβάλ Παραμυθιών στο Departement Loire. Διδάσκει στη Δημόσια Εκπαίδευση και συμμετέχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεργάζεται με φορείς της πόλης με σκοπό την προβολή του παραμυθιού και της παιδαγωγική του χρήσης.

Λίγα λόγια για τον κ. Zean Porcherot:
Ο κος Jean Porcherot  ανήκει στους νεο-αφηγητές που συντελούν στη διάδοση του παραδοσιακού παραμυθιού μέσα από τον λόγο, καθώς εδώ και 25 χρόνια σχεδόν ανακαλύπτει ασταμάτητα παραμύθια,  εξερευνά με πάθος τη διεθνή κληρονομιά του παραμυθιού, εμπλουτίζοντας ασταμάτητα το ρεπερτόριο και εκπαιδεύοντας νεο- αφηγητές, επαγγελματίες ή λάτρεις του παραμυθιού. Καταρχήν καθηγητής κλασικής φιλολογίας και εμψυχωτής εργαστηρίων έκφρασης σε εκπαιδευτικά εργαστήρια (σήμερα στα Αteliers de la rue Raisin), το 1983 συναντά νεο-αφηγητές και εκπαιδεύεται στο παραμύθι (Agnes Chavanon, Abbi Patrix, Michel Hindenach, Mimi Bfarthelemy) και στο τραγούδι (Evelyne Giradon). Το 1990 εγκαταλείπει την εκπαίδευση και γίνεται επαγγελματίας αφηγητής. Στα Ateliers αναπτύσσει έναν δικό του  τρόπο εκπαίδευσης και εμψύχωσης. Δημιουργεί το Φεστιβάλ Παραμυθιού στη Loire (1991-1993) και το 1994 σε συνεργασία με φορείς της πόλης δημιουργεί το Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Saint Etienne,  το οποίο θεσμοθετήθηκε και γίνεται πλέον κάθε χρόνο. Ο Jean Porcherot διηγείται και διδάσκει στη Τυνησία, στην Αγγλία, την Ελλάδα, τη Γεωργία και την Τουρκία.
Λίγα λόγια για την Action Art/Εικαστική Δράση
H Action Art/Εικαστική Δράση, είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2009 από τη Ροδιά Δημητρέση (ζωγράφος - Beaux Arts – εκπαιδευτικός), την Εύη Συμεωνίδου (εκπαιδευτικός) και τη Γκιομάρ Αλλαμανή (κοινωνιολόγος). Κύριο έργο της είναι να παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις και εφόδια για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των ανθρώπων που απασχολούνται στο χώρο της εικαστικής αγωγής, ή σε συναφείς χώρους, μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια και ποικίλες δράσεις αυτοεξέλιξης.