Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

BALKANS BEYOND BORDERS


BALKANS BEYOND BORDERS

Balkans Beyond Borders σημαίνει Βαλκάνια χωρίς φραγμούς και προκαταλήψεις. Σε ένα κόσμο που οι νέοι ακόμα έχουν φωνή και όρεξη, η ομάδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Balkans Beyond Borders τη μεταφέρει με δημιουργικότητα στις δραστηριότητές του.

Κύριος σκοπός των εννιά νέων που δημιούργησαν το ΒΒΒ είναι η προώθηση της συνεργασίας στα Βαλκάνια μέσα από τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου νέων με όραμα για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και με πίστη στις δυνατότητές τους. Τα μέλη της ομάδας είναι από την Ελλάδα, τη Βοσνία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Ιταλία.

Το ΒΒΒ στοχεύει στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής συνείδησης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αντιλαμβανόμενο τον όρο ευρωπαϊκή ταυτότητα ως τη δυνατότητα ένταξης σε ένα ευρύτερο σύνολο το οποίο πρεσβεύει συγκεκριμένα ιδανικά και επιδιώκει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. 


O Οργανισμός
Το Balkans Beyond Borders είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα στην Αθήνα που επιθυμεί να προάγει το διαπολιτισμικό διάλογο, καινοτόμες μορφές μάθησης και την παρακίνηση των νέων αξιοποιώντας ως μέσο την τέχνη του Κινηματογράφου και της Εικόνας. Για το λόγο αυτό το ΒΒΒ έχει αναλάβει κάποιες δραστηριότητες:

*      Το Βalkans Beyond Borders Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο είναι ετήσιο, θεματικό και κάθε χρόνο ταξιδεύει και σε μια διαφορετική πόλη των Βαλκανίων,
*      Eργαστήρια (workshops) για παράγωγη ταινιών μικρού μήκους με διάδραση νέων από διάφορες Βαλκανικές χώρες,
*      Σεμινάρια- αφορμή για διάλογο και σκέψη- σε ακαδημαϊκό επίπεδο με κεντρικό θέμα τα Βαλκάνια, τη θεματολογία του φεστιβάλ και κάποια ταινία του φεστιβάλ
*      Tη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου που θα αποτελεί φόρουμ επικοινωνίας και συνεργασίας αποτελούμενο από διάφορα φεστιβάλ ταινιών, πρεσβευτές της ιδέας του ΒΒΒ και άλλους ΜΚΟ.


Διακρίσεις: Το Balkans Beyond Borders είναι η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας για το Βραβείο Νεότητας «Καρλομάγνος 2011».


Δραστηριότητες 2011
Balkans Beyond Borders Short Film Festival 2011

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι η οποιασδήποτε μορφής κρίση και έχει τίτλο: “Whos afraid of the big bad crises?” Δυνατότητα αίτησης έχουν νέοι από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (Νοτιοανατολική Ευρώπη) των οποίων η ταινία θα εμπνέεται από τον τίτλο του φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ φέτος θα γίνει στις 20-22 Ιουνίου 2011 στην Αθήνα στο 6 D.O.G.S. Οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 25 Απριλίου 2011.

Η σύνθεση της κριτικής επιτροπής που θα επιλέξει τον τελικό νικητή για το Φεστιβάλ 2011 είναι ο Κωνσταντίνος Ρήγος, αναγνωρισμένος εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης και χορογράφος, η καλλιτέχνης Violana Murataj από την Αλβανία, ο Alex Iures, από τη Ρουμανία και η Milica Denic, από τη Σερβία. Η ομάδα προεπιλογής ταινιών θα συμπεριλαμβάνει επίσης το Luigi Mete, σκηνοθέτη και παραγωγό της περσινής νικήτριας ταινίας και την Adela Demetja, Υπεύθυνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του οργανισμού.

Workshop Παραγωγής Ταινιών “Who’s afraid of the Big Bad crises?”
- Σκόπια, Τίρανα, Αθήνα -

Κάθε workshop έχει ως στόχο την παραγωγή μιας συλλογικής ταινίας μικρού μήκους προκαλώντας τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ταινιών, να δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να οραματιστούν και να δημιουργήσουν έχοντας ως θέμα την κρίση οποιασδήποτε μορφής και να ανταλλάξουν απόψεις για τον κινηματογράφο, το ρόλο του σινεμά και για την περιοχή των Βαλκανίων.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν από τους παραγωγούς ταινιών Effi & Amir: www.effiandamir.net, θα είναι στα Αγγλικά και θα συμμετέχουν νέοι από διάφορες χώρες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια. Όλα τα έξοδα είναι πληρωμένα.

Τα workshops είναι μια συμπαραγωγή των: Balkans Βeyond Borders, (www.balkansbeyondborders.eu), Line Initiative από τα Σκόπια, (http://www.l-i-n-e.org/) and Tirana Art Lab Centre for Contemporary art από τα Τίρανα (http://tiranaartlab.wordpress.com/). Χορηγός των workshops είναι το ECF (European Culture Fund).