Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Atopos Contemporary Visual Culture - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΕΚΘΕΣΗ "FULL OF LOVE"


BORIS HOPPEK
Επιμέλεια
Βασίλης Ζηδιανάκης
17 ΜΑΪΟΥ - 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο



Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 12:00-20:00
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ATOPOS Contemporary Visual Culture (ATOPOS CVC) παρουσιάζει τη νέα του έκθεση FULL OF LOVE, με έργα του καλλιτέχνη Boris Hoppek και σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανάκη. Η έκθεση FULL OF LOVE εντάσσεται στη νέα θεματική έρευνα της ATOPOS CVC γύρω από το ανθρώπινο σώμα και τις ερωτικές πρακτικές στην ψηφιακή εποχή.
Κεντρική φιγούρα στο έργο FULL OF LOVE, είναι ο χαρακτήρας ‘Bimbo’, ο οποίος εκφράζει την ανθρώπινη σεξουαλικότητα σε μια κοινωνία όπου το σεξουαλικό ταμπεραμέντο του καθενός δεν έχει όμοιο του και στην οποία κοινωνία, υπάρχει πλήρης σεξουαλική ελευθερία. Ένας κόσμος όπου η σεξουαλική απελευθέρωση κέρδισε.

Αυτοερωτισμός, Ετεροφυλοφιλία, Ομοφυλοφιλία, Σαδομαζοχισμός, Φετιχισμός, Παρενδυτισμός, Ασεξουαλισμός, αποτελούν αποδεκτές εκφράσεις αγάπης στον κόσμο του FULL OF LOVE. Πέρα από στερεότυπα ηθικής, υπάρχει για τον καθένα ένας αφροδίσιος συνδυασμός, όποιες και εάν είναι οι ιδιοτροπίες ή οι τρέλες του. Το FULL OF LOVE είναι ένα ηδονιστικό μανιφέστο στο οποίο υπάρχει μόνο μια αλήθεια, η αναζήτηση της Αγάπης μέσα από διαφορετικές ερωτικές πρακτικές.
Μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης, ο Γερμανός graffiti και street artist Boris Hoppek (1970), δημιουργεί εικονογραφικές φιγούρες στις οποίες προσδίδει έναν ανοίκειο χαρακτήρα και μέσω αυτών εκφράζει πολιτικά θέματα, όπως η μετανάστευση, ο ρατσισμός, η βία, η καταπίεση, η σεξουαλική κακοποίηση. Η ποικιλία και η πολυμορφία της δουλειάς του είναι ατελείωτη, ενώ κάθε πιθανή επιφάνεια αποτελεί για τον Boris Hoppek μια πρόκληση για να αναπτύξει το προσωπικό του σύμπαν, κατοικημένο από φαντασιακούς χαρακτήρες.


Ο Hoppek σχεδιάζει γρήγορα, με μειωμένη γραμμή και χρησιμοποιώντας μόνο συγκεκριμένα χρώματα εφαρμόζοντας μια πολύ συγκεκριμένη και συχνά δραστική οπτική γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό, οι φιγούρες του κατευθύνονται προς ένα επίπεδο αφαίρεσης το οποίο λειτουργεί ως το μέσο έκφραση για την εκάστοτε θεματική του.

Ο Hoppek τα τελευταία χρόνια έχει εκθέσει έργα του σε γκαλερί από την Βαρκελώνη έως το Βερολίνο. Συμμετείχε στην έκθεση ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα που διοργάνωσε η ATOPOS CVC την Άνοιξη του 2011 στο Μουσείο Μπενάκη, και μέρος του έργου του συμπεριλαμβάνεται στην πρόσφατη έκδοση της ATOPOS CVC με τίτλο NOT A TOY. Fashioning Radical Characters (Εκδόσεις Pictoplasma, 2011).

Στο πλαίσιο της έκθεσης FULL OF LOVE και σε συνεργασία με το LUST DECADE, a designer’s collective, διοργανώνεται ο θεματικός διαγωνισμός ‘Boris Hoppek-Full of Love’ μέσα από τη διαδραστική πλατφόρμα www.lustdecade.com όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει ανάμεσα σε διαφορετικά σχέδια του Boris Hoppek τα δύο, που θα τυπωθούν σε συλλεκτικά T-shirts.
Την έκθεση FULL OF LOVE υποστηρίζει το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), το οποίο με άξονα τη μετάδοση της γνώσης, τις συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο και τη διάχυση της πληροφορίας, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας, μέσα από ένα πολυσύνθετο κανάλι επικοινωνίας, υποστηρίζοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

H ATOPOS CVC είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2003 στην Αθήνα από τον Στάμο Φαφαλιό και τον Βασίλη Ζηδιανάκη. Έχει ως σκοπό την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που ερευνούν φαινόμενα του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο σώμα και το ένδυμα.