Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Συνέντευξη του Μιχάλη Μεϊμάρογλου στο Echomove magazine 04


Συνέντευξη του Μιχάλη Μεϊμάρογλου στο Echomove magazine 04 για το UrbanStyleMag.

Πότε ξεκίνησε η ιδέα που ακούει στο όνομα Urban Style Mag και από πού πήρε το όνομα της  ;
Σαν ιδέα ξεκίνησε το 2006 χωρίς όμως να γίνουν κάποιες ενέργειες για την υλοποίηση του. Το 2007 η ιδέα πήρε τον δρόμο της υλοποίησης όταν τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου έγινε το πρώτο επίσημο meeting στην πόλη της Καβάλας, με ανθρώπους που έδειξαν ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη ιδέα κυρίως από την φοιτητική κοινότητα. Γενικότερα, είμαι λάτρης των δημιουργικών δραστηριοτήτων που διαδραματίζονται μέσα σε πόλεις, γειτονιές, πέρα από τους 4 τοίχους ενός δωματίου. Ο διαμοιρασμός και υλοποίηση μίας ιδέας με συμμετοχή ατόμων στο δρόμο, για μένα είναι κάτι πολύ όμορφο και δημιουργικό μιας και  πρόλαβα την εποχή της «Γειτονιάς» που σήμερα τείνει να εξαφανιστεί. Έτσι λοιπόν, το «Αστικό Στυλ» (Urban Style) ήταν ένα ιδανικό όνομα για αυτό που ήθελα να δημιουργήσω. Μία ομάδα ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, καλλιτεχνική ανησυχία, συναδελφικότητα και προσωπικό στυλ, η όποια θα είχε ως στόχο να αναδείξει δράσεις που ξεχωρίζουν μέσα στο σύγχρονο αστικό τοπίο μέσω ενός μέσου.     


Ποια φιλοσοφία διέπει το USM  ;
Η φιλοσοφία του USM είναι η προσφορά «Πληροφορίας» στον αναγνώστη είτε με γραφικά είτε με κείμενο, η οποία είναι απαλλαγμένη  από περιττά & ανούσια στοιχεία.
Ένα ωφέλιμο καλλιτεχνικό πακέτο θα το χαρακτήριζα, το οποίο προσφέρετε από ανθρώπους που αγαπάνε την τέχνη και τα κοινά. 

Το USM μένοντας πιστό στην ονομασία του στηρίζει, συμμετέχει και αναλαμβάνει διάφορα πρότζεκτ που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πιο πρόσφατο εγχείρημα το  «Urban Landscapes & Mechanics»  που έλαβε χώρα στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη τον περασμένο Ιούλιο. Μιλήστε μας για αυτό.
Γενικότερα καθετί που διαφέρει και δίνει ζωή, χρώμα στην «γκρίζα» καθημερινότητα των πόλεων το USM το στηρίζει, το αναδεικνύει χωρίς να υπάρχουν σύνορα.  
Τον Ιούλιο παρουσίασα ένα πειραματικό οπτικοακουστικό project στα πλαίσια των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του UrbanStyleMag  σε ένα παλιό αρχοντικό στην πόλη της Μυτιλήνης. Στο συγκεκριμένο project συμμετείχε ένας νέος ταλαντούχος ανερχόμενος καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής ο Μιχάλης Αικατερίνης με το ψευδώνυμο MikTek. Ο Μιχάλης έντυσε μουσικά το όλο project το οποίο αποτελούνταν από εικόνες εναλλασσόμενες με τέτοια ταχύτητα δίνοντας την ψευδαίσθηση του βίντεο. Οι εικόνες απεικόνιζαν στιγμιότυπα της καθημερινότητας μέσα σε μία πόλη πού είτε κάποιος τα παρατηρεί είτε περνάνε γρήγορα από τα μάτια του. Εμείς δώσαμε έμφαση σε αυτά τα στιγμιότυπα επαναλαμβάνοντας συγκεκριμένες σκηνές και ταξιδεύοντας μουσικά.
Η προβολή των εικόνων έγινε πάνω σε μία χειροποίητη επιφάνεια η οποία αποτελούνταν από 8 λευκά πλαίσια άνισα τοποθετημένα στο κεντρικό χώρο ενός μεγάλου διαδρόμου μέσα στο αρχοντικό. Πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένα τέτοιου είδους Project στην πόλη της Μυτιλήνης και ήμασταν ιδιαίτερα χαρούμενοι για την θετική και θερμή ανταπόκριση του κοινού της πόλης… ήταν πραγματικά απροσδόκητη.
Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο project στο σύνδεσμο http://mihailproject.blogspot.com

Πως βλέπετε την εξέλιξη των free press περιοδικών στη χώρα μας και ποιες οι διαφορές τους με τις αντίστοιχες κυκλοφορίες που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό  ;
Δυστυχώς δεν προλαβαίνω να δω την εξέλιξη των free press γιατί δεν προλαβαίνει να έρθει… Στην Ελλάδα είναι συχνό το φαινόμενο της «μόδας», έτσι λοιπόν βρισκόμαστε στο 2011 που συνέχεια βλέπουμε να ξεπηδάνε έντυπα και εφημερίδες ελεύθερης διανομής σε καφέ και χώρους, που μας κάνουν να περνάει ευχάριστα η ώρα του καφέ ξεφυλλίζοντας τα… αλλά μέχρι εκεί. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα εξαφανίζονται. Αυτό που μου κάνει εντύπωση στην Ελλάδα είναι το τσίρκο από μεταλλικά κουτιά των free press στα σημεία του Μετρό… Τα free press, εκτός από πολύ λίγα αξιόλογα, θα τα χαρακτήριζα αρπαχτές σε έντυπη μορφή.  Μία αρπαχτή δεν έχει μέλλον.
Στο εξωτερικό είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Τα free press έντυπα προσφέρονται σε πολύ συγκεκριμένα σημεία και είναι περιορισμένα. Δεν είναι μόδα… όπως στην Ελλάδα. Είναι αξιόλογες καλαίσθητες εκδόσεις  που έχουν να σου προσφέρουν κάτι.
Προσωπικά θαυμάζω ανεξάρτητες εκδόσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με τα free press που έχουμε συνηθίσει. Έχουν διαφορετικές μορφές και πραγματικά αξίζουν την προσοχή του αναγνώστη.

Πως φαντάζεστε το ιδανικό αστικό τοπίο ;
Το ιδανικό αστικό τοπίο το φαντάζομαι με ανθρώπους στο δρόμο που έχουν όρεξη να σου πουν μία καλημέρα και να σου μοιράσουν ένα χαμόγελο… αν γίνει αυτό τότε μπορεί να σου πω και την συνέχεια…

Τα επόμενα βήματα του περιοδικού είναι …
Το περιοδικό είναι σε μία φάση αναδιοργάνωσης. Μελετάμε λίγο την ύλη μας, τους ανθρώπους μας και σχεδιάζουμε κάποια νέα πράγματα που δεν μπορούμε να τα δημοσιοποιήσουμε ακόμη.
Η πλήρη αναπαραγωγή του περιεχομένου στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους φίλους μας είναι στα σκαριά…
Επίσημα πήραμε την απόφαση το USM να υπάρχει στο χώρο ως ένα διμηνιαίο ψηφιακό free press έντυπο υψηλής ποιότητας. Θα υπάρξουν στο μέλλον κάποιες ειδικές εκδόσεις σε έντυπη μορφή.